Заява Національної академії наук України
Published: 2022-04-07. Active until: 2022-04-07.

Заява Національної академії наук України.

Останні дні Україна та весь цивілізований світ буквально здригнулись від жахливих наслідків вторгнення російських військ у Київській області. Колись затишні вулички невеликих міст та містечок навколо української столиці тепер зруйновані вщент та усіяні тілами убитих мирних мешканців. Десятки розстріляних російськими окупантами ні в чому не винних людей лежать посеред вулиць та біля своїх домівок. Вбиті цілими сім’ями при спробі залишити місто на своїх автомобілях, їм окупанти не дали жодного шансу врятуватися. Замість квіткових клумб – могили у дворах житлових комплексів. Братські могили з сотнями понівечених тіл. Замучені, закатовані, замордовані, зганьбовані…

Стигне кров, описуючи ці звірства. Охоплює жах і оціпеніння після побаченого, від думок про перенесені людські страждання. Невимовний біль від того, що пережили ці люди перед смертю…

Бракує слів, щоб назвати тих, хто зробив таке. Кати. Убивці. Нелюди. Істоти, які прикидаються людьми.

Здавалося, що жахіття фашистських катувань минули вже давно. Здавалося, ми назавжди лишили на сторінках історії пекло нацистських таборів та розстріли мирного населення. Важко уявити, що ці кадри – про світ ХХІ століття, який ось уже декілька десятиліть повторює «Ніколи знову» і вивчає уроки війни. Проте все це повторюється сьогодні. У центрі Європи. У сучасній державі. Мирних українців цілеспрямовано страчують російські окупанти.

Без сумнівів, війна в Україні, звірства та моторошні вбивства мирного населення є справжнім геноцидом росіян проти українського народу. Немає і не може бути жодного виправдання діям цих істот у людській подобі.

З жахом усвідомлюємо, що російське суспільство – не лише жертви та заручники кремлівської дезінформації і маніпулятивних новин, вони – повною мірою співучасники цієї масової розправи над невинними.

Російська інтелектуальна еліта, в якій мали б знаходити найвище своє втілення принципи гуманізму, захисту людяності, людської гідності, честі, прав і свобод мовчки споглядає за цією масакрою цивільного населення. Замість того, щоб виявити притаманну науковому співтовариству громадянську мужність, совість та гідність, вони відверто поділяють масові розправи над мирними людьми та поширення людиноненависницької ідеології.

Віримо, що всі винні будуть покарані – і ті погані, що вбивали, і ті «хороші», що мовчали. Покоління росіян будуть відповідати і спокутувати гріхи за звірства своїх чоловіків, братів і синів на території України. І мертві, і живі, і ненароджені…

Ми закликаємо міжнародну наукову громадськість, всю світову спільноту дати належну оцінку звірствам російських окупантів проти мирних жителів України.

Світла і вічна пам'ять всім мученикам та визволителям!



Back to the list