Привітання А.Г.Загороднього з нагоди Дня науки
Published: 2022-05-21. Active until: 2022-05-21.
Вельмишановні колеги, дорогі друзі!

Попри виклики і проблеми воєнного часу сьогодні ми маємо нагоду згадати про роль науки в нашому житті і привітати одне одного з Днем науки в Україні та ще раз відзначити, наскільки важливою є праця науковців для гідного майбутнього нашої країни і для цивілізаційного поступу загалом.

Війна, розв’язана Росією проти України, породила нові виклики для Української держави і суспільства, а отже і для вітчизняної науки. Серед них – і суттєве погіршення умов, а для декого і унеможливлення повноцінної наукової роботи, і вимушений виїзд наших науковців за кордон, і уповільнення запланованих реформ наукової сфери, і порушення усталених міжнародних зв’язків.

Російська агресія вже завдала величезної шкоди українській науці, зруйнувала об’єкти наукової інфраструктури і навіть забрала життя окремих наших колег. Попри це наші вчені продовжують самовіддано працювати над виконанням завдань, які постали у зв’язку з новими реаліями. Нині зусилля науковців зосереджені на дослідженнях та розробленнях, пов’язаних із зміцненням обороноздатності та безпеки держави, науковим супроводом та пошуком розв’язання проблем, що сьогодні є вкрай актуальними для держави і суспільства, розвінчанням міфів, породжуваних пропагандою агресора. Наша наукова спільнота використовує всі доступні форми наукової дипломатії на всіх рівнях, здійснює широке інформування міжнародної громадськості про події в Україні, провадять благодійну і волонтерську діяльність.

Українські вчені поряд із Збройними силами, політичними лідерами, дипломатами, волонтерами тримають свій фронт. І ми зробимо все від нас залежне для подолання наслідків російської воєнної агресії та відновлення національної економіки у повоєнний період.

Трагічні події, які нині відбуваються в нашій державі, ще раз довели, наскільки наука і інновації є важливими чинниками не лише цивілізаційного розвитку суспільства, але і здатності його до захисту і збереження загальнолюдських цінностей. Тому, саме наука має відігравати одну з ключових ролей у відродженні України.

Українські науковці щиро вдячні тим закордонним науковим установам і організаціям, які висловили свою підтримку й надали допомогу Україні. А таких прикладів дуже багато. Нас підтримує цивілізований світ. Певен, що міжнародна наукова співпраця буде поглиблюватися і зміцнюватися та принесе багато вагомих результатів.

Сердечно вітаю всіх з Днем науки, а тим, хто пов’язав з наукою своє життя – визнаним ученим і молодим науковцям – щиро бажаю міцного здоров’я, миру і добра, творчої наснаги, великих успіхів у роботі і невичерпної віри в нашу перемогу. Нехай всі ваші знання і талант, слугують на благо України. Впевнений, що спільними зусиллями ми подолаємо всі труднощі.

Вистоїмо, переможемо! Іще висловімо сердечну вдячність і низько вклонімося нашим захисникам, які не шкодуючи свого життя боронять Україну, боронять наше майбутнє!

Слава Україні! Героям слава!

З глибокою повагою Президент НАН України Анатолій Загородній



Back to the list