Conference "Planetary research and the search for life beyond the Earth" , October 23-26, 2023, in Kyiv, Ukraine
Published: 2023-09-21. Modified: 2023-10-31. Active until: 2023-10-25.

Прес-реліз за результатами конференції:

Упродовж 23-26 жовтня 2023 року вперше в Україні відбулася міжнародна конференція з питань астробіології та астрономії «Planetary research and the search for life beyond the Earth», організована з ініціативи професора Центру астробіології Единбурзького університету професора Чарльза Кокелла (Сполучене Королівство). Якщо астробіологія - наука про життя та його еволюцію поза межами Землі, тобто, у Всесвіті, то астрономія забезпечує інформацією щодо будови та розвитку космічних тіл у Всесвіті. Таким чином сегменти досліджень цих наук тісно перекриваються та доповнюють одна одну у поясненні виникнення та еволюції життя. Співорганізаторами з боку України виступили Інститут молекулярної біології і генетики НАН України та Головна астрономічна обсерваторія НАН України. Спонсорами конференції були ТОВ «Іт Ізі» та ТОВ «Юрія-Фарм».

Ідея проведення конференції виникла на тлі бажання європейських науковців підтримати своїх українських колег підчас російської навали та, загалом, розвиток астробіології в Україні. Хоча Україна вже має досвід участі в міжнародних астробіологічних космічних експериментах Європейської космічної агенції, проте астробіологія як наука в Україні знаходиться на низькому рівні та потребує організації та розвитку. Роботу конференції було організовано у двох секціях – Астробіології та Дослідження планет , що дало нагоду отримати перший в Україні досвід спільної роботи біологів та астрономів у контексті теми конференції. У роботі секції Астробіологія тема доповідей була переважно присвячена пошуку стабільних біомаркерів живої матерії, схожої на земну, та використання їх у модельних експериментах, які імітували позаземні умови. У ході проведення круглого столу, за участі астробіологів, молекулярних біологів та астрофізиків, обговорювалися питання ролі органічних речових та наноструктур земного та позаземного походження у зародженні життя на Землі. Окрім того, було приділено увагу можливості співпраці українських науковців з представниками Центру астробіології Единбурзького університету.

У наступні дні конференції доповіді було представлено у секції Дослідження планет. Зокрема, було представлено результати новітніх досліджень мінералогії Місяця з використанням спостережень з орбітальних телескопів; палеолейків на Марсі (прадавніх озер, які є маркерами існування рідкої води у минулому планети), впливу космічної погоди на поверхні тіл Сонячної системи. Окремі доповіді були присвячені малим тілам Сонячної системи — кометам та астероїдам, які у світлі останніх результатів роботи космічних місій є “хабом” для розповсюдження важливих компонентів для розвитку життя у Всесвіті. Окрім того, ціла низка презентацій торкалась досліджень планетних систем довкола інших зір на різних етапах їх формування, що дає нам можливість спостерігати різні сценарії еволюції планетних систем та верифікувати теорії розвитку нашої Сонячної системи від моменту утворення протопланетної хмари.

У роботі форуму українських та европейських науковців, які досліджують світ поза межами нашої планети, взяли участь провідні фахівці із Німеччини, Італії, Сполученого Королівства (СК), Австрії, Нідерландів, Угорщини, Словаччини, а також молоді вчені, які ознайомили учасників та гостей з діяльністю своїх установ та сучасними результатами досліджень у сфері астробіології та дослідженні космічних тіл.

Окрім наукових проблем, обговорювалися питання 1) про необхідність координування розвитку астробіології в Україні, де вже існують багатолітні традиції досліджень в галузях астрономії і наук про життя (у контексті дослідження впливу умов космосу на земні організми), але астробіологія, хоча і веде свою історію від В. Вернадського, не є сформованою галуззю науки; 2) впровадження програми із підготовки кадрів у галузі астробіології як у вітчизняних вишах, так і закордоном, зокрема, у СК. Для цього запропоновано створення Робочої групи з астробіології, яка б опікувалася цими та іншими питаннями із залученням фахівців різних наукових галузей – астрономів, астрофізиків, астрохіміків та біологів.

Організатори конференції зійшлися на тому, що подібний міжнародний гібридний науковий форум мав би проводитися щорічно.

29 жовтня 2023 р. Charles Cockell: War, Science, Space Exploration and Ukraine". Інтерв'ю Чарльза Кокелла, співорганізатора конференції "Planetary research and the search for life beyond the Earth", про науку, використання космосу та свободу в контексті війни Росії проти України - виданню kyivpost

Program of Conference "Planetary research and the search for life beyond the Earth".

Second Announcement.

Dear colleagues!

The Institute of Molecular Biology and Genetics of the National Academy of Sciences of Ukraine (IMBG), the Main Astronomical Observatory of NASU (MAO), the UK Center for Astrobiology of the University of Edinburgh, United Kingdom, invite you to participate in the conference "Planetary research and the search for life beyond the Earth" (offline and online), which will be held on October 23-26, 2023, in Kyiv, Ukraine. The co-organizers of the conference are the Space Research Council of NASU, the Ukrainian Astronomical Association and the Institute of Space Research of NASU.

The conference will cover two areas (or will include two sections):

  • Planetary Research.
  • Astrobiology.

Students/young scientists of higher education institutions will be involved in the conference in offline and online formats.

The opening of the conference will take place on October 23, 2023, at 11:00 a.m. in the conference hall of the IMBG.

On October 23-24, the "Astrobiology" section will be held (150, Akademika Zabolotny St.), and on October 25-26, the MAO (27, Akademika Zabolotny St.) will host the "Planetary Research" section, starting at 10 a.m.

The form of participation in the conference is an oral presentation of 10-20 minutes (offline or online). The Microsoft Teams program (free version) will be used to broadcast talks online. The working language is English. The conference program will be announced in the next newsletter and on the IMBG website https://imbg.org.ua/uk/news/1776.

We are waiting for abstracts of oral presentations which have to be sent before October 15 to the following contacts:

IMBG: info-astrobiol@ukr.net, viber +380504413043 (Astrobiology)

MAO: leda@mao.kiev.ua, viber +380671066520, Dr. Iryna Kulyk (Planetary Research).

Best regards,

Organizing Committee


Aboute of Conference


Вельмишановні колеги!

Інститут молекулярної біології і генетики НАН України (ІМБГ), Головна астрономічна обсерваторія НАН України (ГАО), Британський Центр астробіології університету м. Единбург, Сполучене Королівство, запрошують Вас взяти участь у роботі конференції «Дослідження планет та пошук життя поза межами Землі» (офлайн та онлайн), яка відбудеться 23-26 жовтня 2023 року у Києві, Україна. Співорганізаторами конференції є Рада з космічних досліджень НАН України, Українська астрономічна асоціація та Інститут космічних досліджень НАН України.

Наукова робота конференції включатиме два напрями:

  • Дослідження планет.
  • Астробіологія.

До участі у конференції окрім фахових європейських та українських спеціалістів також буде залучено студентів/молодих науковців вишів в офлайн та онлайн форматах.

Відкриття конференції відбудеться 23 жовтня 2023 року об 11.00 у конференц-залі ІМБГ, де також відбудеться секція «Астробіологія» 23-24 жовтня (вул. Академіка Заболотного, 150, конференц-зала, 4 поверх).

25-26 жовтня у приміщенні ГАО (вул. Академіка Заболотного, 27) проходитиме секція «Дослідження планет», починаючи з 10.00.

Форма участі у конференції – усна доповідь 10-20 хв. (офлайн або онлайн). Робоча мова - англійська Про програму конференції буде повідомлено у наступному інформаційному листі та на сайті ІМБГ https://imbg.org.ua/uk/news/1776. Для трансляції доповідей онлайн буде використано програма Microsoft Teams (безкоштовна версія).

Ласкаво запрошуємо до роботи у зазначених секціях і чекаємо на тези доповідей, які надсилайте за такими контактами

ІМБГ: info-astrobiol@ukr.net, вайбер +380504413043 (Астробіологія).

ГАО: leda@mao.kiev.ua, вайбер +380671066520 (Дослідження планет).

З повагою,

Оргкомітет

Про конференцію



Back to the list