Заява Президії Національної академії наук України
Published: 2022-02-23. Active until: 2022-02-23.
Національна академія наук України рішуче засуджує визнання органами державної влади Російської Федерації незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України. Вважаємо, що це є повним нехтуванням основоположних норм міжнародного права, грубим порушенням суверенітету і територіальної цілісності України, відвертою неповагою до її цивілізаційної суб’єктності та означає руйнацію архітектури міжнародної безпеки в Європі і світі в цілому. Така позиція російської влади не тільки не зменшує загрозу прямої військової конфронтації, а гранично підсилює її конфліктний потенціал. У цей надзвичайно складний та буремний для нашої держави час

Національна академія наук України не залишається осторонь, рішуче заявляє про готовність разом з усією країною і нашими громадянами протистояти всім наявним та майбутнім викликам і загрозам, своїми науковими розробками сприяти підвищенню обороноздатності і безпеки України, прискоренню інноваційної діяльності в оборонно-промисловому комплексі.

Глибоко переконані, що наука сьогодні є тією опорною базою, на основі якої має бути забезпечена надійна оборона країни, конкурентоздатна економіка, добробут суспільства та стале майбутнє нашої нації. Наука має довести і свою гуманістичну місію, ставши рушійною силою для консолідації українського суспільства навколо національних інтересів та цінностей.

Національна академія наук виступає за беззаперечне збереження територіальної цілісності України, забезпечення її суверенітету та встановлення миру і спокою на території нашої країни.

Матеріали опублікувалa Прес-служба НАН України.



Back to the list