Про започаткування м/н грантових програм для науковців в Україні
Published: 2022-07-13. Active until: 2022-07-12.

Про перспективи започаткування міжнародних ґрантових програм для науковців, які залишаються працювати в Україні.

Розповідає Президент НАН України академік Анатолій Загородній.

«За підсумками форуму «Академічна співпраця на підтримку українських науковців», що відбувся у Варшаві на початку червня, вже викристалізувався план, бачення міжнародної наукової спільноти щодо того, що необхідно зробити, аби підтримати українських науковців. У цьому плані – 10 кроків. На одному з перших місць – посилення міжнародної співпраці. Зокрема, започаткування програм і ґрантів для підтримки не лишень тих наших працівників, що через війну опинилися за кордоном, а й тих, що залишилися в Україні. Зараз обговорюються плани, вже є перші паростки. Під час обговорення з президентом Всеєвропейської федерації академій природничих і гуманітарних наук (ALLEA) вже після форуму у Варшаві було досягнуто домовленості, що найближчим часом ця Академія оголосить конкурс проєктів для науковців, які продовжують працювати в Україні.

Над цим питанням працюємо і з Польською академією наук. Її президент академік Єжи Душинський – великий ентузіаст таких форм підтримки. Під час його майбутнього візиту до Києва обговорюватимемо конкретику. Він чудово розуміє, що чимало молодих людей зараз не може виїхати з України, і однозначно підтримує відкриття програм, за проєктами яких частково можна буде працювати дистанційно. Передбачається, що керуватимуть такими проєктами вже відомі вчені, але свої команди вони формуватимуть головно з молодих дослідників, які працюватимуть в Україні.

До речі, днями з ініціативи президента Польської академії наук я брав участь у перемовинах із президентом Австралійської академії наук. Він насамперед поцікавився, чим австралійські колеги можуть нам допомогти. Відповідь на це запитання вже, до певної міри, стандартна. Найперше ми потребуємо можливості виконувати проєкти, що дозволяють (особливо молодим науковцям) отримувати зарплату в Україні. По-друге, будемо вдячні за обладнання – як нове, так і вживане. Третя наша нагальна потреба – доступ до дослідницьких інфраструктур, зокрема до обчислювальних потужностей, суперкомп’ютерів. Австралійські колеги готові допомагати. Обміркуємо, для кого можуть бути актуальними їхні пропозиції. Але, гадаю, ними неодмінно варто скористатися».

Більше інформації за посиланням



Back to the list